Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat eind 2023 het aantal inwoners van Woerden tussen de 15 en 75 jaar zonder werk voor het derde jaar op rij lager lag dan een jaar eerder. Momenteel zijn er 6500 inwoners die al minstens vier jaar geen werk hebben in Woerden, wat lager is dan het landelijk gemiddelde van 19,6 procent.
Niet alle werkloze inwoners zijn actief op zoek naar werk. Sommigen zijn bezig met school, studie, gezondheidsproblemen, pensioen, mantelzorg, of de zorg voor kinderen. Deze cijfers tonen de diversiteit en veranderlijkheid van de groep langdurig werklozen in de regio.
Hoogleraar Jouke van Dijk wijst op regionale verschillen, met meer langdurig werklozen in oostelijk Groningen en zuidelijk Limburg. Factoren zoals gezondheidsproblemen, lage opleidingen, en armoede spelen hierbij een rol. De braindrain van hoogopgeleiden naar stedelijke gebieden vergroot deze kloof, waardoor de achterblijvers met beperktere kansen te maken hebben.
In Woerden is het aantal langdurig werklozen in de afgelopen jaren gedaald, met 8600 inwoners die minstens een jaar niet hadden gewerkt eind 2023. De gemeente heeft 58 personen met een WW-uitkering en 650 bijstandsgerechtigden, die regelmatig moeten solliciteren om hun uitkering te behouden.
Een belangrijk aspect van het terugbrengen van langdurig werklozen op de arbeidsmarkt is individuele begeleiding, om onbenut potentieel te benutten. Opleidingskansen en motivatie spelen hierbij een cruciale rol, volgens Van Dijk.
Ondanks de uitdagingen, hebben de meeste inwoners van Woerden werk, met 23.000 mensen die al meer dan vier jaar aan het werk zijn. Dit aantal groeit dankzij de krappe arbeidsmarkt en ligt boven het landelijk gemiddelde.