Seks en voeding

13 feb , 17:32 Nieuws
valentines food

Nee, dit artikel gaat niet over Afrodisiaca. 

Ik wil hier dieper ingaan op voeding in de ruimste zin van het woord. En de wisselwerking daarvan op je seksleven. 

Maar laat ik de meest prangende vraag maar eerst beantwoorden. 

Heeft wat je eet invloed op hoe je smaakt? 

Het antwoord is eenvoudig: JA. Onze voeding beïnvloedt zowel de smaak van onze levenssappen, zowel mannelijk als vrouwelijk.. Beide bevatten eiwitten, vitaminen en mineralen. Eet je veel vlees dan heb je kans dat je wat bitterder smaakt, terwijl fruit ervoor zorgt dat je meer zoet smaakt. Beiden kunnen te veel zijn, te bitter of juist te weeïg. Het gaat om een gezonde balans. Zo kun je dus invloed uitoefenen op hoe jijzelf en/of jouw partner smaakt. Vind je het niet lekker, experimenteer met je voeding totdat je er blij mee bent. Hoe gezonder je voeding, hoe gezonder jijzelf bent en hoe neutraler de smaak. Het is natuurlijk wel fijn als je partner jou lekker vindt. 

Hoe kun je jouw sappen lekkerder maken? 

drink vruchtensap ipv frisdrank met name sinaasappelsap 

fruit eten (ananas /perzik/banaan) 

niet te pittig eten (belangrijk) 

gezond eten: groente /pasta dat soort dingen 

niet te veel vis/ (rood)vlees) 

sporten 

weinig alcohol 

niet roken 

niet te veel koffie drinken. 

Hoe meer je bloed gezond en alkalisch is, hoe zoeter de sappen.Experimenteer met voedingsmiddelen die voor jou werken.Nog belangrijker: elke dag volhouden! 

Voeding heeft ook invloed op hoe je je voelt. En daarmee de zin in seks. 

Voeding gaat echter veel verder, wat invloed heeft op je seksleven. Als je jong bent merk je daar misschien nog niet zo veel van, maar een jarenlang voedingspatroon laat sporen na in positieve of in belemmerende zin. 

Waarmee je je voedt heeft invloed op hoe je je voelt, op je gezondheid, je hormonen, je gewrichten, je stemming, je uithoudingsvermogen en vooral ook je zin en plezier in seks.

Te vaak heb ik in mijn praktijk mensen gezien met fysieke belemmeringen. En hoewel het fijn is om mensen te kunnen helpen om toch een fijn seksleven te hebben ondanks deze belemmeringen, is het jammer dat men het er vaak toch niet voor over heeft om de levensstijl te veranderen. Wil je je seksueel helemaal ontplooien dan helpt het als je zo gezond bent als je maar kunt zijn. Dat betekent dat je voldoende vitamines, mineralen, de juiste vetzuren enz. tot je moet nemen. Zoals onder andere: L-Arginine, Vitamine B3, Vitamine D, DHEA, zink, magnesium. 

Neem de verantwoording over je eigen gezondheid. Junkfood leidt tot Junkseks.

Wat je in ieder geval moet vermijden, vlak voordat je seks hebt: 

Zowiezo is seks met een volle maag geen goed idee, maar vermijd de volgende voedingsmiddelen als je binnen een paar uur seks hoopt te hebben. 

Kunstmatige zoetstoffen. Bonen. Broccoli.Kaas. Bier. Kauwgom: Deze veroorzaken een opgeblazen gevoel en winderigheid.Niet bepaald sexy! 

Rood vlees: Om rood vlees te verteren moet je lichaam keihard werken. Heftig tekeer gaan in de slaapkamer zit er dan al snel niet meer in… 

Drop: Het eten van drop brengt hormonale veranderingen bij mannen en vrouwen teweeg. Deze veranderingen zijn volgens een recente Britse studie zelfs zo heftig dat je sex-drive zakt naar een enorm dieptepunt. Ver van wegblijven dus. 

Alcohol: Je wordt er wat losser van maar door (te veel) alcohol word je al snel slaperig en ga je misschien over grenzen waar je later spijt van hebt. 

Op de lange termijn is het natuurlijk zo dat hoe gezonder je eet en leeft, hoe gezonder ook je seksleven kan zijn. Een goede gezondheid geeft je levenslust, de moed om avonturen en relaties aan te gaan, je zit lekker in je vel en je stelt je open voor de wereld. 

Voeding is natuurlijk niet alleen eten. Het beslaat alles wat je tot je neemt met je zintuigen. 

De lucht die je inademt, en vooral ook de manier waarop je ademt, waar je naar kijkt, wat je aanraakt, ruikt en proeft. Wat lees je, welke films kijk je? Kijk je porno en hoe vaak? Waarmee ontspan je? Hoe was je opvoeding? 

Haal je voeding uit je relaties of geef je alleen? Neem je de tijd voor jezelf? Heb je voldoende lichaamsbeweging? Zit je met onverwerkte issues? Wat vertel je jezelf over jouw lichaam? Waar heb je je ideeën over wat seks is of zou moeten zijn, vandaan? Voel je liefde in je leven? 

Hoe bewuster je uitzoekt wie jij bent en wat voor jou werkt, hoe bewuster, liefdevoller en nog meer extatisch jouw seksleven. Dit is de basis van Tantra: zelfkennis.

Tot slot, seks op zich is ook een vorm van voeding. 

Over seks wordt beweerd dat het goed is voor de gezondheid. Niet alleen als preventieve maatregel om gewoon lekker in je vel te blijven zitten. Uit onderzoeken komt zelfs naar voren dat seks een geneeskrachtige werking kan hebben. 

Dus is het van belang ons regelmatig ook met seks te voeden. 

Gezonde voeding en gezonde seks hebben dus een wisselwerking. Ze beïnvloeden elkaar. Ze hebben beiden invloed op je LUST: eetlust, wellust, levenslust. 

Voor diegenen die nog twijfelen of seks gezond is…. 

Seks is een instant oplossing voor een milde depressie. Het laat endorfine los in je bloedbaan, wat je weer een gelukkig gevoel geeft. 

Een orgasme verandert je hormoonhuishouding en daarmee je kijk op de wereld.; Neuropsychologisch komt de toestand van geluk voort uit een hoge elektrische activiteit in een hersenonderdeel in het linker voorhoofd. De activiteit van die ‘hersenkwab’ wordt vooral bepaald door de boodschapperstof dopamine . Veel dopamine levert een actieve linker frontale kwab met een bijbehorend gevoel van optimisme en controle. 

Dames: Seks is een natuurlijke schoonheidsbehandeling. Wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat wanneer vrouwen seksueel actief zijn, ze meer van het hormoon oestrogeen aanmaken. Dit hormoon zorgt dat je vachtje zal glanzen en ‘t maakt je huid gladder. Maar dat is niet alles….Sperma bevat antidepressiva; 

Mannen die 3 x per week seks hebben hebben minder kans op een hartaanval, het stimuleert de bloedsomloop. Ook bij vrouwen trouwens; 

Een hoop vrijen kan je verstopte neus vrij maken. Seks is een natuurlijke antihistamine. Het kan helpen astma en hooikoorts te overwinnen. Voor korte tijd ga je beter ruiken; 

Het bedrijven van de liefde kan alle overtollige calorieën verbranden, die je tijdens dat romantische diner hebt verzameld.. 

Seks is het meest veilige rustgevende middel ter wereld. Het is 10 keer meer effectief dan valium. 

Seks is een uitstekend slaapmiddel; 

Zoenen moedigt speeksel aan om etensresten van je tanden te verwijderen en de zuurtegraad van het zuur dat cariës veroorzaakt te verlagen. Dat voorkomt weer een ophoping van tandplak. 

Seks laat echt je hoofdpijn verdwijnen. Een vrijpartij kan zo de spanning losmaken die de vernauwing in bloedvaten van de hersenen veroorzaakt. 

Een orgasme kalmeert en ontspant; Een orgasme is een natuurlijke pijnstiller; Seks versterkt het immuunsysteem;

Seks versterkt de controle over de blaas omdat het de bekkenbodemspieren aanspant en ontspant en daardoor sterker maakt; 

Seks heeft een gunstige invloed op de hormoonhuishouding; Mensen die vaak seks hebben zijn slanker. 

Mensen die vaker seks hebben zijn gezonder en slimmer; 

Seks maakt gevoelens van liefde en eenheid los; 

Seks houdt de geest actief; 

Seks kan diep religieuze gevoelens losmaken. 

De manier waarop je je voedt is ook belangrijk. Hoe voed jij je? Ontspannen of gehaast? 

Dat seks gezond is weten we eigenlijk allemaal wel, maar hoe je gezonde seks kan hebben, die niet constant over je grenzen gaat, seks met controle over je lust, seks die een uitdrukking is van liefde en genegenheid, seks die spiritueel en daardoor vervullend is, daar hebben we nog een hoop te ontdekken. 

Het is zeker de moeite (en het plezier) waard om tijd en aandacht aan je seksleven te besteden. Een sekscoach kan je daarbij helpen. Daar gaat je liefdesleven ook vaak van op vooruit. 

En de liefde, die voedt ons allemaal. 

https://www.seks-coach.nl/ 

Cora Emens is als sekscoach o.a. bekend van de TV series“Beter in Bed”,waarin zij als eerste in Nederland het beroep sekscoach introduceerde, “Spuiten&Slikken” en haar eigen radioshow “Let’s Talk about Sex” bij het inmiddels niet meer bestaande Talk-radio. Ook verleent zij regelmatig haar medewerking aan advies rubrieken in week en maandbladen, radioprogramma’s, websites en boeken.