De brandstofprijzen bij tankstations in Woerden hebben de aandacht getrokken van de inwoners. Walter van Waard, een bezorgde burger, vermijdt de hoge prijzen en kiest ervoor om uit te wijken naar tankstations in Bodegraven en Gouda.
Van Waard bracht de kwestie van de benzineprijzen onder de aandacht via een lokale Facebookgroep en kreeg veel bijval. Medebewoners delen zijn ervaring en geven tips om elders goedkoper te tanken, aangezien de prijsverschillen tot wel 20 cent per liter kunnen oplopen.
De situatie wordt door velen als een soort monopolie gezien, waarbij de prijzen onredelijk hoog liggen voor de korte afstanden. Walter benadrukt dat het absurd is dat binnen dezelfde regio zulke grote verschillen bestaan in brandstofkosten.
Een check met de ANWB-app onthult dat de meeste tankstations in Woerden boven de adviesprijzen opereren. Met uitzondering van Tinq, vertonen de meeste pompen 'rode cijfers', met Shell en BP die het duurst zijn met een literprijs van 2,01 euro. Het goedkoopste station in Woerden is Tinq met 1,85 euro per liter.
In Bodegraven en Gouda zijn de brandstofprijzen aanzienlijk lager, wat automobilisten aanmoedigt om daar te tanken. De prijsverschillen zijn dusdanig significant dat een tankbeurt in naburige steden tot bijna 10 euro goedkoper kan zijn dan in Woerden.
Inwoners zoals Van Waard vermoeden dat er sprake is van prijsafspraken of bewuste prijsverhogingen in Woerden. Deskundigen zoals Paul van Selms benadrukken dat prijsafspraken tussen tankstations illegaal zijn, maar dat concurrentie en locatie de prijzen beïnvloeden.
De prijzen per station worden onder andere bepaald door exploitatiekosten, omgeving en concurrentie. Goedkopere tankstations lokken klanten met lagere prijzen en gunstige locaties, terwijl hogere kortingen uitzonderlijk zijn.
Shell heeft geen commentaar gegeven op de prijsniveaus in Woerden, maar verwijst naar algemene factoren die de benzineprijzen beïnvloeden.